پروژه مطالعات ریخت شناسی و ساختاری همراه با عملیات حفاظت و مرمت بافته پته دوزی قاجاری توسط واحد حفاظت و مرمت مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران آغاز شد.
به گزارش روابط عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران فاطمه محسنی، مسئول واحد حفاظت و مرمت این مجموعه در این خصوص اظهار داشت: بافته یاد شده متعلق به مخزن مرکزی مجموعه با ابعاد 135*155 سانتی متر است که به دلیل شرایط نامناسب و میزان  و نوع آسیب از اولویت های حفاظت و مرمت شناخته و به آزمایشگاه  و کارگاه حفاظت و مرمت مجموعه منتقل شد.
وی توضیح داد: اثر مذکور که بر اساس مطالعات اولیه تطبیقی قاجاری به نظر می رسد دارای نقش تکرار بته جقه می باشد که با ترکیب الیاف دارای رنگهای گرم بافته شده است.
محسنی افزود: آسیب های وارده بر اثر بر اساس مطالعات ماکروسکوپی و میکروسکپی شامل آلودگی های مختلف بیولوژیکی و چرکی و دوده، پارگی، مرمتهای نامناسب در شکلهای وصالی، اسیدیته بالا در برخی بخش ها و سستی الیاف و غیره است.

وی با اشاره به آزمایشات و مطالعات درحال انجام بر روی اثر یاد شده تصریح کرد: بررسی میزان اسیدیته، کشت قارچ، تست جابجایی رنگ، آزمایشات تست شعله و بویایی و حلالی، شناسایی و عکاسی میکروسکوپی الیاف SEM و EDX، شناسایی رنگینه، طراحی خطی و غیره از جمله این آزمایشات است.

وی گفت: طرح عملیات حفاظت و مرمت بر اساس مطالعات اولیه مواردی همچون غبار روبی، شستشو و پاکسازی، باز نمودن مرمتهای گذشته در بخش وصالی، استحکام بخشی، وصالی، نوارگیری، ساپورت دهی و موزون سازی الیافی و غیره را دربر می گیرد.
مسئول واحد حفاظت و مرمت مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران خاطر نشان کرد: پته دوزی یا سلسله دوزی یا خطه دوزی نوعی از رودوزی های ایرانی است که طی آن تمام زمینه و گاهی قسمت اعظم زمینه با نخ های کرکی الوان، پشمی و یا ابریشمی و به ندرت نخ گلابتون دوخته می شود. ظرافت و زیبایی خاص پته دوزی به لحاظ نقش ها و طرح های اصیل سنتی ایران نقش بته جقه ای یا درخت زندگی است که این نقش یکی از رایج ترین نگاره های ایرانی است و از روزگاران قدیم در همه انواع دستبافته ها و دوخت ها متداول بوده است.

انتهای پیام/

کد خبر 1394033110